Vad menas med resursförsvar?
När den snälla, fina familjehunden som sover i vår säng på nätterna plötsligt morrar åt oss kan det göra oss chockade, ledsna och kanske även arga eller rädda för vår hund. Att hunden vaktar saker som är viktiga för den kallas resursförvar och är egentligen inget konstigt beteende - vi är alla måna om saker vi upplever som viktiga för oss. Är man hungrig är maten viktig, är man trött är det viktigt att få ha sin sovplats ifred och har man hittat något spännande vill man kanske behålla det för sig själv.
Men om vaktandet skulle bli ett problem för dig och hunden i er vardag, hur ska du då hantera det?
Tecken på resursförsvar
Om hunden till exempel tuggar på ett ben eller leker med en leksak och plötsligt blir stel i kroppen eller morrar när du närmar dig visar den tydligt att den tycker att du kommit för nära. Detta ska vi ta på största allvar eftersom det är en varning som hunden kan trappa upp om vi inte respekterar dess signaler. Ett morrande betyder att hunden känner sig osäker i situationen och vi som hundägare behöver fundera över vad det är hunden vaktar och vid vilka tillfällen det uppstår för att kunna se till att det inte blir ett problem.
Fysiska tecken på resursförsvar
- Stelnar i kroppen
- Slickar sig runt munnen
- Visar vitögon
- Sväljer sin resurs snabbt oavsett om det är mat eller en leksak
- Tar med sig sin resurs och går undan från dig
- Morrar
- Nafsar
Vad kan hunden försvara?
Hunden försvarar det som är viktigt för den, där och då. Det handlar ofta om mat, tuggben eller leksaker men kan även vara en bra liggplats, sin ägare och/eller dennes saker, sitt eget kräks eller andra saker i dess närhet. Vissa hundar vaktar bara i specifika situationer eller miljöer och resursförsvar kan visa sig mot både människor, hundar eller andra djur.
Varför vaktar hunden?
Att hundar vaktar sina resurser kan dels ha genetiska orsaker vilket betyder att det finns en ärftlig predisposition hos hunden att vakta, men det kan även vara inlärt. Det kan starta redan i valplådan om resurserna är begränsade men vår hantering av hunden spelar också in. Vissa raser är mer benägna att vakta än andra men vaktar mindre på bortaplan där resurserna inte är deras att försvara. Att vakta kan även bero på generell stress om hunden ligger högt i aktivitet.
Smärta?
Att en hund börjar vakta resurser eller förvärras i sitt resursförsvar kan även vara en konsekvens av problem med mage och tarm. Att uppsöka veterinär vid beteendeförändringar är därför viktigt som ett första steg.
Går det att träna bort?
Svaret på denna fråga är kanske. Det beror på hur starkt beteendet sitter i hunden, tidigare erfarenheter och träning och livssituation. Det går alltid att skapa bättre förutsättningar för hunden att göra rätt och att inte vakta sina resurser mer än nödvändigt. Om vi inte respekterar hundens signaler kan beteendet öka i styrka eftersom hunden inte får gehör för det den försöker förmedla till oss. Om vi i stället lär hunden att vi inte kommer konkurrera om dess resurser kan beteendet minska.
Ska man straffa bort det?
En morrning betyder alltid att hunden tycker du är för nära och att den är osäker på situationen. Om vi i det här läget försöker ”ta i med hårdhandskarna” kommer det få motsatt effekt. Vi bevisar för hunden att vi inte är att lita på eftersom vi försöker stjäla det hunden tycker är hans. Risken är dessutom mycket stor att du blir biten. Lyckas vi ta ifrån hunden dess skatt med hot eller våld kommer det resultera i att hunden litar på oss lite mindre nästa gång samma situation uppstår och troligen trappar den upp varningssignalerna och varnar tidigare och starkare än innan. Om morrningen bestraffas finns även en risk att vi tystar hundens varning vilket gör att den i stället biter utan förvarning. Bekräfta inte hundens misstankar och undvik hot och dominanshandlingar som att gå mot hunden, stirra på den eller sträcka dig efter det hunden har.
Gamla sanningar
Förr trodde man att det var bra att öva på att ta ifrån hunden dess saker för att lära den att släppa sina resurser. Idag vet vi att det snarare kan skapa problem med resursförsvar eftersom det är ett ologiskt beteende. Hunden kan bli vaksam eftersom den aldrig vet när vi kommer och tar något ifrån den. Idag vet vi också att det inte finns någon rangskala mellan olika arter och därför finns det ingen anledning för oss att försöka dominera hunden på olika sätt. Det skapar snarare osäkerhet och otrygghet.
Läs gärna också våra tips på vad man kan göra om ens hund uppvisar resursförsvar här