Hundstallet

Vad kan man göra om en hund visar resursförsvar?

Uppdaterad

Veterinär

Om beteendet att vakta en resurs är nytt eller väldigt starkt, överdrivet eller har eskalerat är alltid första steget att boka en tid hos veterinär för en undersökning. Resursförsvar kan vara ett symtom på smärta, värk eller sjukdom.

Det man gör ofta blir man bra på! 

Undvik att det uppstår situationer där hunden behöver vakta.  Vi vill inte att hunden ska öva på att nafsa eller bita. Respektera därför hundens signaler och backa undan. Därefter behöver du fundera på hur du kan hjälpa hunden så situationen inte uppstår igen.

Jobba förebyggande

Säkerhet är alltid det viktigaste när vi har en hund som vaktar. Det finns hundar som är avslappnade kring resurser och då behöver man inte vara med och styra på samma sätt men var uppmärksam på om hunden blir obekväm. Hundar vill inte ha konflikt utan försvarar sig bara om de känner sig trängda.


Gå till din plats/slips 

Vi lär hunden att det finns en trygg plats där den får vara ifred och där ingen kommer störa den genom att använda kompostgaller och skapa ett rymligt hörn där hunden får en liggplats. Kompostgallret behöver ha en viss siktbarriär som kan skapas genom att till exempel trä ett lakan runt eller hänga en filt över en del av gallret. Synliga barriärer är bra för både hund och människa då det blir tydligt vart gränsen går. För att inte tränga hunden är det dock viktigt att det inte blir en återvändsgränd för hunden utan att den kan ta sig ut från två håll.

Låt hunden ha ett längre bomullssnöre (minst 1,5-2 m långt) fastknutet i halsbandet eller selen. Snöret får inte vara för kort eftersom vissa hundar då kan börja vakta snöret. Denna ”slips” används för att på ett neutralt sätt bryta hunden om den blir obekväm och börjar vakta något. Ligger hunden till exempel i en soffa eller säng och blir stel när du kommer nära tar du utan att säga något änden av slipsen och leder hunden in bakom gallret. Slipsen gör situationen säkrare eftersom du inte behöver tränga hunden genom att komma för nära, samtidigt som du på ett tryggt sätt visar vad det är du vill att den ska göra.

Det är inte meningen att stänga ute hunden ur gemenskapen med hjälp av gallret utan tanken är att vi lär den vad den har för alternativ när den känner sig obekväm, eftersom den alltid kan välja att gå undan. Bakom gallret får hunden vara ifred med det den har så länge den stannar där. Går hunden iväg med sin skatt till en annan plats tar vi änden av snöret och leder tillbaka hunden in bakom gallret utan att säga något. Möjligen kan vi lägga på ett lugnt ”bra” när hunden är på plats bakom gallret igen. Den här träningen behöver som mycket annan träning nötas in tills hunden förstår och är trygg med vad vi menar.

Förslagsvis serveras köttben eller annat hunden sätter stort värde på endast bakom gallret för att öka värdet på platsen och undvika att hunden gör fel val (dessutom slipper vi kladd från tuggben på våra möbler). Går hunden iväg med sitt ben använder vi slipsen och leder den tillbaka till sin plats igen.

Lär besökare, barn och andra som finns i hundens närhet att respektera hundens signaler och att hunden ska få vara ifred när den äter, vilar osv.

Under matbordet 

Vissa hundar lägger sig under matbordet när familjen äter och kan därifrån vakta tyst mot andra hundar eller kanske mot familjens katt. Om du märker att det här är en svår situation för hunden kan du förebygga och hjälpa den att göra rätt genom att redan innan ni sätter er för att äta flytta hunden till dess egen plats där den kan få sin mat/leksak/tuggben och slipper vakta.

Om hunden inte vaktar kan den självklart få vara under bordet eftersom det är dumt att göra något av en situation som inte är ett problem. 

Flera hundar i samma familj 

Har du fler än en hund hjälper du dem att hålla avstånd till varandra genom att ge dem mat på olika platser så de inte är för nära varandra. Använd gärna kompostgaller eller en barngrind mellan dem så du själv slipper stå och vakta. Hjälp hundarna med avstånd och se till så ingen stjäl från någon annan.

Se till att det finns tillräckligt med resurser (leksaker, tuggben, vattenskålar, liggplatser) så det inte behöver bli konkurrens. Vissa hundindivider kan dock bli mer stressade av att det finns ett överflöd av saker eftersom de får för mycket att hålla reda på. I de fallen är det bättre att plocka undan det hunden vaktar och istället dela ut varsitt ben eller leksak när du kan ha hundarna under uppsikt och hjälpa till om det är på väg att bli fel. Var även noga med att dela ut uppmärksamhet rättvist.

Hunden vaktar dig

Vissa hundar vaktar sin ägare mot andra hundar. Res dig upp och gå några steg för att lösa upp spänningen. Hjälp hundarna med avstånd så de inte är för nära varandra. Om hunden vaktar dina saker plockar du undan dem. När matte eller husse kommer hem från jobbet kan vara en situation där vakt ibland kan uppstå eftersom hundarna går upp i varv och konkurrensen kan bli stor. Även här behöver hundarna hjälp att hållas isär.

Akuta situationer

Ibland uppstår akuta situationer där hunden tagit något farligt eller ömtåligt. I dessa fall är det viktigt att du inte tar i hunden eftersom du då riskerar att bli biten. Försök avleda hunden på något sätt genom att till exempel plocka fram riktigt gott godis. Behåll ditt lugn och höj inte rösten. När hunden släpper sitt föremål tar du undan det och belönar hunden rikligt.

Byteshandel/tack tack!

Vi byter ut det hunden har i munnen mot något hunden verkligen vill ha, som till exempel mycket högvärderat godis (korv, ost, köttbulle, bästa bollen osv). Träna på för hunden ointressanta och lågvärderade föremål och i situationer som inte har någon laddning, exempelvis under promenaden. Varje gång hunden släpper det den håller i munnen säger du ”tack tack” och ger hunden belöningen.  

Viktigt! Den här övningen ska inte övertränas då den istället kan skapa problem och det blir en spänning i situationen. Om beteendet ökar och träningen får motsatt effekt mot vad du hade tänkt, avbryt träningen.

”Tänk snabbt!” 

Det här är en övning som fungerar som en brytsignal/släppsignal och ska läras in så hunden blir snudd på hjärntvättad…!

  •  Använd för hunden mycket högvärderat godis (korv, ost, köttbulle, bästa bollen osv.) och kasta godbitar till hunden som den fångar i luften. Oavsett om hunden fångar godbiten i luften eller efter att den landat på marken bidrar kastandet till att hunden kommer av sig lite och reagerar mer på vad vi gör. Öva på många olika platser och i många situationer.
  • Lägg på kommandot ”tänk snabbt!” när du kastar godisbiten. Öva på många olika platser och i många situationer.
  • Testa när hunden nosar i marken eller är uppmärksam på något annat. Säg ”tänk snabbt!” och kasta godisen direkt efteråt. Om hunden omedelbart reagerar och snor runt börjar kommandot sitta i ryggmärgen och kan användas även i svårare situationer. Övningen kan användas för att bryta en laddad situation och hjälpa hunden ta sig ur den.

 

Känns det svårt? 

Tveka inte att ta hjälp av en hundbeteendeutredare om din hund visar problematiska beteenden. Det mesta går att göra lättare för både dig och din hund med genomtänkt träning. Du hittar hundtränare med utbildning och erfarenhet i ditt område hos Sveriges Hundföretagare, www.sverigeshundforetagare.se  

Att tänka på/sammanfattningsruta 

  • Viktigt med säkerhet och avstånd
  • Respektera hundens signaler
  • Låt hunden vara på avskild plats för att äta ben
  • Använd byteshandel med försiktighet
  • Separera hundar vid utfodring
  • Ta bort resurser som hunden vaktar för mycket
  • Tillför i stället för att ta ifrån- kasta godis mot hunden när den har en resurs
  • Träna in en brytsignal (”tänk snabbt!”)
warning Created with Sketch.