Hundstallet

Hur bor hundarna på stallet och hur säkerställer ni att de mår så bra som möjligt i stallmiljön?

Uppdaterad

Hundarna på Hundstallet har alla varsin inomhusbox med en lucka till en utomhusbox. Boxarna inreds efter individens behov men alla har både en upphöjd liggplats och en mjuk bädd att välja på i sin inomhusbox. Alla hundar har även mjuka filtar och fällar i sina boxar så de kan bädda. Vissa boxar har trasmattor på golvet och många hundar har kojor att krypa in i eller skärmar att gå in bakom, allt utifrån vad vi ser att de behöver för att må så bra som möjligt. Många hundar har även leksaker i sina boxar.

Även uteboxarna inreds utifrån vad vi upplever att hunden behöver bäst men alla boxar har ett liggbord eller någon form av upphöjd liggplats att spana från. Vissa boxar har extra berikning i form av löv eller en stubbe att urinmarkera på och andra har kanske en tross eller en boll hängandes från taket för att ha något att dra och slita i om andan faller på. Mellan uteboxarna finns siktbarriärer så att hundarna både kan se andra hundar men även välja att slippa se andra om de har behov av det. Luckorna till uterastgårdarna hålls öppna dagtid men stängs vid nattning.

Att vara hund på Hundstallet kan vara stressigt. De tillbringar många timmar ensamma och hundar kommer och går på stallet dagligen. Vi använder därför konstgjorda lugnande feromoner i vägguttagen men även i sprayform och sprayar filtar och fällar hos hundar som är oroliga eller stressade. Vi har radio på i stallarna under dagtid som ljudberikning och vi har även provat att spela upp Astrid Lindgrens röst där hon berättar sina sagor.

Alla hundar får en hanteringsplan när de kommer in till Hundstallet. Där utgår man från hundens bakgrund och gör upp en första plan för hur hunden ska hanteras under sin tid hos oss. Alla hundar besiktigas hos veterinär de första dagarna och därefter utformas en plan om hunden till exempel behöver undersökas eller behandlas för något eller få rehabilitering. Hunden får en individuell foderstat, päls och klor sköts om kontinuerlig och en plan läggs upp för hur hunden ska motioneras och aktiveras utifrån sin hälsostatus. Vissa hundar behöver även hjälp med träning. Det kan till exempel handla om att kunna gå promenader utan att reagera på andra hundar, att slappna av tillsammans med människor eller att lära sig att få sina klor klippta. Alla arbetsgrupper på Hundstallet arbetar tätt tillsammans och det sker täta avstämningar så att alla hundars utveckling går framåt. Om en hund inte mår bra behöver det fångas upp tidigt så vi kan se över vad som kan ändras för att den ska må bättre.


 

 

 

warning Created with Sketch.