Vilka varningstecken ska jag vara uppmärksam på?
Följande varningstecken bör uppmärksammas. Läs även vår Valpkompass för tryggt hundköp samt mer information hos Jordbruksverket.
- Säljaren vill stämma träff med dig på en neutral plats, till exempel en parkeringsplats.
- Det går inte att få fler bilder på valpen utöver de som finns i annonsen.
- Du får inga frågor från säljaren. En seriös uppfödare kommer att ha frågor till dig och ställa krav på hur du ska ta hand om valpen.
- Ibland uppger säljaren att valpen är intagen till Sverige från utlandet men att den är rabiesvaccinerad och har ett EU-pass och att allt därmed är i sin ordning. Det är viktigt att komma ihåg att en valp tidigast kan importeras till Sverige vid 15 veckors ålder. Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven. Om valpen är yngre än 15 veckor är den således inte intagen i enlighet med Sveriges införselregler.
- Valpen kostar betydligt mindre än vad valpar av den rasen ofta kostar.
- Du får inte träffa tiken eller valpens syskon.
- Du får inte kompletta köpehandlingar.
- Du hittar inte mamma-tiken i centrala hundregistret.
- Ofta kan det vara så att valpar från flera kullar säljs på samma ställe. Man ska därmed vara extra uppmärksam om valparna ser ut att vara olika ålder eller av olika raser.
- Det saknas telefonnummer till säljare av smuggelhundar eller så är det enbart oregistrerade kontantkort i säljannonser för valpar. När du köper en valp/hund ska du alltid se till att få en köpehandling där säljarens kompletta personuppgifter med namn, adress och telefonnummer framgår.