Hur ska jag göra för att köpa en hund på ett tryggt sätt och vara säker på att det inte är en smuggelhund?
För att genomföra ett tryggt hundköp och undvika att köpa en smuggelhund finns det flera viktiga punkter att bocka av:
- Ställ viktiga frågor direkt: Var nyfiken och fråga säljaren om alla viktiga delar som bakgrund och köpehandlingar direkt – helst via mejl eller telefon. Det är lättare att backa ur ett köp efter enbart mejl- eller telefonkontakt, när du inte ännu träffat hunden.
- Köpehandlingar: Begär handlingar som visar hundens ursprung, säljarens information, veterinärbesiktning, vaccinationer och friskhetsintyg. Kontrollera att kontaktuppgifterna stämmer och att säljaren är den riktiga uppfödaren. Backa om personen du är i kontakt med säger att den hjälper uppfödaren att sälja valpen. Du ska aldrig köpa en liten valp från någon annan än den som fött upp valpen.
- Veterinärintyg och pass: Be säljaren skicka kopior på veterinärbesiktningsintyget (max 7 dagar gammalt) och hundens pass (om den är importerad) för att verifiera ursprung, födelsedatum och vaccinationer.
- Träffa valp och tik: Möt valpen, dess syskon och tiken i deras hemmiljö för att säkerställa att det är en svensk uppfödning.
- ID-märkning: Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Intyg om chipmärkning ska medfölja köpet och chipnumret ska finnas på besiktningsintyget.
- Import av hund: Om hunden är importerad, skaffa själv kontakt med uppfödaren. Kontrollera stämplar och att införselhandlingarna är korrekta. En valp under 15 veckor kan omöjligt ha förts in i landet lagligt. En utlandsfödd hund ska vara minst 15 veckor för att lagligt kunna införas i Sverige. Rabiesvaccination får ges från 12 veckors ålder och väntetiden efter vaccination är 21 dagar innan man får resa med valpen.
- Betalning: Betala endast till den person du haft kontakt med, undvik alltid kontantbetalning och be om säljarens legitimation. Få ett signerat köpeavtal med säljarens fullständiga kontaktuppgifter. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
- Överlämning: Ta emot hunden i dess hem, inte på allmän plats. Bekräfta hundens ursprung och begär att få träffa valpens mamma.
- Registrering: För svenska valpar, kontrollera att mamman är registrerad i centrala hundregistret.
- Ålder: Köp inte en valp under 8 veckor. Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt.
- Dokumentation: För utländska hundar, begär att få se alla införselhandlingar och att dessa följer med vid överlämnandet. Om det är en rashund ska stamtavlan ges vid köptillfället.
- Kupering: Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
- ID-märkning: Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
Om säljaren inte vill acceptera ovanstående villkor bör du avstå från att köpa hunden. Låt inte säljaren övertala dig att det är fel att kräva korrekta dokument eller att detta innebär misstro mot säljaren. Alla seriösa säljare, både av renrasiga och blandrashundar, förstår att dessa villkor är standard vid försäljning.